КАКО ДА ГО КОРИСТИТЕ ВЕБ ПОРТАЛОТ КОНКУРЕНТНОСТ.МК
 
Институции / Програми / Проекти
Области на поддршка
ЕУ фондови и донаторска поддршка
Јавни повици
 
КОНКУРЕНТНОСТ.МК

Создавањето конкурентна економија претставува високо поставена цел во Програмата на Владата на Република Македонија, која вклучува активен ангажман на повеќе институции.
 
Веб порталот КОНКУРЕНТНОСТ.МК претставува портал за промоција на политиките, програмите, мерките и проектите насочени кон зголемување на конкурентноста на деловните субјекти. Негова основна цел е олеснување на пристапот на деловните субјекти до ажурирани информации на едно место во врска со достапната поддршка за подобрување на конкурентноста, како што се актуелните владини програми, мерки, постапки за аплицирање, но и останатите донаторски и европски иницијативи кои исто така предвидуваат директна помош за компаниите.
 
Со повеќе мерки, подобрено информирање и со подобрување на соработката ќе се помогне во развојот на секоја единка и на економијата во целост.
 
Нашите очекувања се дека деловната заедница во нашите напори и активности ќе препознае вистински партнер за соработка и поддршка во процесот на економски развој и зголемување на конкурентноста и дека подобреното информирање ќе ги поттикне на активно вклучување и поднесување апликации за горенаведените активности.
 
ОБЛАСТИ НА ПОДДРШКА
 
Иновации и технолошки развој
Истражувањето и развојот се сметаат за клучни двигатели на конкурентноста. Македонија на долг рок не може да се натпреварува со ...
МСП и претприемништво
Секторот на мали и средни претпријатија опфаќа над 98% од вкупниот број постојни претпријатија и е значаен чинител на економскиот ...
Извозна промоција
Еден од клучните показатели за конкурентноста на една земја е нејзиниот извозен потенцијал. Во Индустриската политика на Република Македонија, усвоена ...
Кластери

Поддршката за формирање и развој на кластерски здружувања е препознаен како еден од двигателите ...

Еко производство и услуги
Воведувањето на нови еколошки технологии, производи и услуги, кои го намалуваат целокупното негативно влијание на животната средина е клучниот предизвик ...
Пристап до финансии
Пристапот до финансии е еден од условите эа успешно водење и развој на биэнисот, а e идентификуван како еден од ...
Туризам

Република Македонија е земја со одлична географска местоположба и клима погодна за туризам. Историското и културното наследство, многубројните археолошки ...
 
НОВОСТИ И СООПШТЕНИЈА
 
Зголемен буџет за научно–истражувачка дејност оваа година / 15-01-2014

На денешната прес-конференција, министерот Спиро Ристовски ја промовираше Програмата за научно-истражувачка дејност за ...
Сараќини: Со пакетот владини мерки за развој на туризмот остваруваме константен раст во туристичкиот сектор / 11-01-2014

Министерот за економија Ваљон Сараќини денеска ја посети Агенцијата за промоција и поддршка на ...
П О В И К за запишување на студенти во третиот циклус докторски студии ; 02 – 31 Јануари 2014 / 10-01-2014

П О В И К за запишување на студенти во третиот циклус ...
Ристовски: Лабораториите да го забрзаат процесот на акредитација / 10-01-2014

Денес министерот за образование и наука, Спиро Ристовски ја посети Лабораторијата за тестирање мебел, ...
TAIEX работилница на тема „Како да се подготви успешен предлог проект за Хоризонт 2020“, 12 февруари 2014 година / 08-01-2014

Министерството за образование и наука ја продолжува успешната соработка со научно-истражувачката и бизнис заедница остварена ...
Проект – „Натпревар за бизнис план„ под мотото „Биди креативен, започни свој бизнис“ / 27-12-2013

  
Информации за Проект – „Натпревар за бизнис план„
под мотото „Биди креативен, започни свој ...
повеќе новости и соопштенија  
 

Министерство за економија на Република Македонија

КОНКУРЕНТНОСТ.МК – Централен веб портал за информирање на деловната заедница за можностите за поддршка на конкурентноста
 

Веб порталот е изработен со поддршка на Проектот на УСАИД за унапредување на инвестирањето и извозот
Информациите објавени на оваа веб страна не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на Соединетите Американски Држави за меѓународен развој или на Владата на САД.