6 Конкурентност.МК
 
 
КАКО ДА ГО КОРИСТИТЕ ВЕБ ПОРТАЛОТ КОНКУРЕНТНОСТ.МК
 
Институции / Програми / Проекти
Области на поддршка
ЕУ фондови и донаторска поддршка
Јавни повици
 
 
Владините мерки придонесоа за зголемување на конкурентноста на домашната економија
 

Денеска министерот за економија Ваљон Сараќини свечено ги додели решенијата за поддршка на деловните субјекти , кои Министерството за економија секоја година ги доделува на кластерските здруженија, на деловните субјекти од областа на индустриската политика и на деловните субјекти за реализирање на туристички манифестации.

„Годинава, за поддршка на проекти на кластерските здруженија доделени се средства во вкупен износ од 1.600.000 денари, и тоа за заеднички проекти за поврзување на кластерите со универзитетите, за развој на иновативноста и развој на брендирани производи, за секторска извозна промоција, за организирање тематски саеми и за развивање на стандарди за квалитет и прилагодување на барањата на ЕУ-пазарите“, истакна министерот Сараќини, притоа информирајќи дека поддршка добија шест кластери и тоа „Фондација Тиквешки вински пат“ Неготино, кластер за поддршка на туризам во Полошкиот регион „Шарри“ од Тетово, Македонско здружение за заштита на автохтоната македонска медоносна пчела, Здружение за полжави „Агрохеликс“, Проект за развивање на стандарди за квалитет и прилагодување на барањето на ЕУ пазарите и Здружение на органски производители „Органика“.

Во областа на индустриската политика од одобрените 2.095.000 денари, досега се искористени 1.135.000 со кои се поддржани 9 деловни субјекти и тоа за развој на пазар, за развој на нов производ или подобрување на постојниот и тоа на Сковин АД, Виталиа, Евроекс ДООЕЛ, Свемек ДООЕЛ, Астибо Беас, Хатра и Кодекс компјутери, додека пак во делот на субвенции за разни туристички манифестации и форуми од областа на туризмот вкупно се одобрени 498.000 денари, со кои се поддржани 12 деловни субјекти и тоа, Општина Чаир, Општина Кочани, Здружение Фортеса-Ш 2007, Невладина организација ВИЛИЏ, Сојуз на училишен спорт на Општина Чаир, Здружение зрак во темнина, Лукс - Струга, Кингмарколанд. организација за развој на етно, историски и рецептивен туризам, РЦМЕ Медика, Рекорд Продукција - Куманово, Мимакс Балон ДООЕЛ, Дрезда Релакс од Струга.

Претставникот на Балкан – Гасови ДОО Богданци, потенцираше дека поддршката на Министерството за економија во овој сегмент е многу значајна, и дека конкретно во нивниот бизнис, добиените средства биле искористени за истражување на нови пазари како Тунис, Африка, Алжир, Франција и др.

Присутниот претставник од Општина Чаир истакна дека добиените  средства планираат да ги искористат за  организирање на манифестацијата, печатење на промотивен материјал и промовирање на туристичките потенцијали во странство, сѐ со цел Старата Чаршија да стане центар на туризмот не само во Македонија, туку и пошироко. Претставникот од кластерот за туризам во Полошкиот регион Шарри посочи дека добиените средства ќе ги искористат за Проект за поттикнување на соработката помеѓу давателите на туристички услуги, промоција и развој на туризмот во Полошкиот регион.

Министерот Сараќини потенцираше дека благодарение на сите владини мерки Република Македонија бележи подобрување на конкурентноста на македонската економија и во Извештајот за конкурентност 2013-2014 година кој оваа недела го објави Светскиот економски форум е рангирана на 73. место, што значи подобрување во споредба со минатата година, кога земјата се најде на 80. место.

„Во годинешниот извештај, Светскиот економски форум на Република Македонија ѝ додели 4,1 поени од можни 7, па на листата од 148 економии ја смести пред земјите како Хрватска и Романија, кои се членки на ЕУ“, појасни Сараќини, додавајќи дека според одделните индикатори во извештајот се истакнува дека Македонија е подобрена посебно во делот за ефикасност на пазарот, во делот за поедноставените процедури за започнување на бизнис, како и трошоците поврзани со овие процедури, а подобрувањето е забележано и во делот на заштита на инвеститорите, распределбата на јавните фондови, како и во транспарентноста на донесување одлуки во јавни институции.

 
 
НОВОСТИ И СООПШТЕНИЈА
 
Прв промотивен настан на Фондот за иновации и технолошки развој на тема: „Можности за финансирање на иновативни проекти на старт-ап и спин-оф компании„ / 26-02-2015

Во понеделник, на втори март 2015 година, од 10 часот во Салон 19,19 во Скопје, ...
Фондот за иновации и технолошки развој објави јавен повик за поднесување предлог-проекти под инструментот за поддршка - кофинансирани грантови за „старт-ап“ и „спин-оф“ трговски друштва и иновации / 18-02-2015

Фондот за иновации и технолошки развој на 18.02.2015 година објави Јавен повик за поднесување предлог-проекти ...
Објавен јавен повик за избор на 40 најдобри бизнис идеи / 09-02-2015

Министерството за економија го објави јавниот повик за избор на 40 најдобри бизнис идеи кои ...
Прогласени најуспешните 100 во Севрозападна Македонија / 18-12-2014

 Денеска во хотел „Буши ресорт “(Стара скопска чаршија) се одржа свечената промоција на каталогот ...
Промовирана Стратегија за претприемачко учење 2014-2020 / 15-12-2014

 Заменик министерот за образование и наука, Спиро Ристовски, денеска присуствуваше на промоцијата на Стратегијата ...
Министерство за економија во октомври ќе организира специјализирани длабински обуки за компаниите од автомобилскиот и металопреработувачкиот сектор / 18-09-2014

Министерството за економија согласно Програмата за КИП за 2014, ќе организира тридневни длабински обуки за ...
повеќе новости и соопштенија  
 

Министерство за економија на Република Македонија

КОНКУРЕНТНОСТ.МК – Централен веб портал за информирање на деловната заедница за можностите за поддршка на конкурентноста
 

Веб порталот е изработен со поддршка на Проектот на УСАИД за унапредување на инвестирањето и извозот
Информациите објавени на оваа веб страна не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на Соединетите Американски Држави за меѓународен развој или на Владата на САД.